Hoe werkt paroxetine? Een korte uitleg

Hoe werkt paroxetine? Een korte uitleg

Om uit te kunnen leggen hoe paroxetine werkt, wordt er eerst een korte introductie gegeven over deze werkzame stof. Paroxetine is een medicijn dat behoort de groep selectieve serotonine-heropnameremmers (afgekort: SSRI’s). Het is een antidepressivum die gebruikt wordt bij de behandeling van depressie, angststoornissen, paniekstoornissen, sociale fobie, dwangstoornissen en posttraumatische stressstoornissen. Dit geneesmiddel is sinds 1991 op de markt en is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Op deze pagina zal er dieper ingegaan worden op de stof serotonine en hoe het medicijn werkt. Er worden ook zaken besproken die belangrijk zijn om te weten bij het gebruik van dit geneesmiddel.

De werking van paroxetine

Zoals al eerder genoemd, is dit medicijn een selectieve serotonine-heropnameremmer. De stof serotonine is een belangrijke neurotransmitter. Dit stofje speelt een belangrijke rol bij het reguleren van slaap en het hongergevoel. Serotonine heeft ook invloed op onze stemming. Verstoring van de balans van serotonine en andere hersenstoffen kan depressieve gevoelens veroorzaken. Het staat daarom ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Het geneesmiddel Paroxetine helpt de hersenen om de hoeveelheid serotonine te regelen. De werkzame stof in dit geneesmiddel heeft een gunstige werking op deze neurotransmitter. Hierdoor worden stemmingen verbeterd en angsten verminderd. Je dient de tabletten oraal in te nemen. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de juiste doseringen. Naast dat paroxetine helpt bij het verbeteren van de stemming en vermindering van angsten kent paroxetine ook bijwerkingen. Indien deze naar uw mening te erg worden, neem dan direct contact op met uw huisarts of apotheek.

Belangrijk om te weten

Nu je begrijpt hoe paroxetine werkt wat paroxetine is, is het ook belangrijk om te weten dat het gevaarlijk kan zijn om deel te nemen aan het verkeer als je dit geneesmiddel slikt. Autorijden wordt afgeraden als je last hebt van bijwerkingen zoals duizeligheid, verwarring, troebel zicht of slaperigheid. Om dit medicijn goed zijn werk te laten doen, is het verstandig om alcoholgebruik te beperken. Je kunt namelijk erg suf worden van de combinatie van paroxetine en alcohol. Een aantal andere bijwerkingen zijn seksuele stoornissen en maagdarmklachten. Hoe dit kan is ingewikkeld om uit te leggen, maar het belangrijk om niet te stoppen met het medicijn als je hier last van krijgt. Het duurt namelijk enkele weken voordat je merkt dat het werkt.

Een reactie plaatsen