Verschillende Merken Paroxetine

Verschillende Merken Paroxetine

Er zijn verschillende merken paroxetine. De vergoeding van paroxetine valt onder de basisverzekering. De voorwaarde is dat het middel ook daadwerkelijk wordt voorgeschreven waarvoor het geregistreerd staat volgens de Geneesmiddelenwet. Voor paroxetine is dat dus bij de behandeling van volwassenen met ernstige neerslachtigheid (depressiviteit) en/of angststoornissen. Een aantal van deze angststoornissen worden genoemd in het artikel: Wat is paroxetine?

Bij veel verzekeraars valt de farmaceutische zorg onder het eigen risico. Dit betekent dat u eerst de kosten van de geneesmiddelen en van de zorg die wordt geleverd door de apotheek zelf moet betalen, totdat uw eigen risico op is. Dus of uw verzekering paroxetine dekt ligt aan het type verzekering en verzekeraar.

Kosten Paroxetine

Een doosje paroxetine kost rond de €8,- (voor 20 tabletten). Gebruikt u paroxetine voor het eerst of heeft u paroxetine meer dan een jaar niet gebruikt? Dan betaalt u ongeveer €7,- extra kosten voor de zorg die de apotheek levert. Dit heet het ‘eerste uitgifte gesprek’, maar dit is niet alleen het daadwerkelijke gesprek wat er met u gevoerd wordt aan de balie. De apotheek controleert het recept van de huisarts op juistheid, heeft contact met de zorgverzekeraar over het af te leveren merk, controleert of u paroxetine wel kan/mag slikken en informeert u over gebruik en bijwerkingen.

Merken Paroxetine

Welk merk voor u wordt vergoed ligt aan uw zorgverzekeraar, dit heet het preferentiebeleid. Zorgverzekeraars mogen ervoor kiezen om maar 1 bepaald merk te vergoeden, omdat ze bijvoorbeeld een contract hebben met de fabrikant. Zorgverzekeraars mogen dit preferente merk gedurende het jaar wijzigen. Het kan zijn dat u telkens een ander merk van paroxetine krijgt van uw apotheek. Een aantal veel gebruikte merken paroxetine zijn Sandoz, Seroxat (GSK), PCH en Mylan.

Krijgt u een ander merk dan voorheen, dan kan het zijn dat er andere hulpstoffen in de medicijnen zitten. De werkzame stof, paroxetine, is altijd hetzelfde. U krijgt dus (ondanks dat het doosje en de pillen er anders uit kunnen zien) gewoon dezelfde medicatie. De werkzaamheid van paroxetine van een ander merk zal in bijna alle gevallen hetzelfde zijn. Het kan alleen zo zijn dat u anders reageert op de medicatie omdat er andere hulpstoffen gebruikt worden. Echter komt dit echter zelden tot nooit voor. De hulpstoffen die worden gebruikt kunt u altijd vinden in de bijsluiter. Voorbeelden van veel gebruikte hulpstoffen voor paroxetine zijn: calciumwaterstoffosfaat (E341), microkristallijne cellulose (E460), magnesiumstearaat (E470b) en siliciumdioxide (E551).

 

2 gedachten over “Verschillende Merken Paroxetine”

  1. ik slik nu bijna 8 weken paroxetine van pch
    dacht deze week dat het wat betere ging, maar de laatste dagen ben ik huilerig, voel me ziek, en de morgen,als ik wakker word is een drama. Ales vliegt me aan, een simpel telefoontje die ik moet plegen, is al voldoende om me rot te voelen. Kan ik de arts voorstellen om de dosis naar 30mg. te verhogen, of moet ik overstappen naar een ander middel. Maar hoe kan het dat ik me toch af en toe wat beter voelde en nu zo,n terugslag.

    vriendelijke groetjes Willie 65 jaar

Een reactie plaatsen