Paroxetine en Kinderen, wat is de impact hiervan?

Paroxetine en Kinderen, wat is de impact hiervan?

Paroxetine en kinderen: is dat een goede combinatie? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, wordt eerst besproken wat paroxetine precies is. Paroxetine is een antidepressivum. Om specifieker te zijn: dit geneesmiddel is een selectieve serotonine-heropnameremmer(afgekort: SSRI). Serotonine is een belangrijke neurotransmitter waar we niet zonder kunnen. Deze stof heeft onder andere invloed op onze stemming. Een verstoring in de balans van de hoeveelheid van dit stofje kan daarom leiden tot depressieve gevoelens. Het geneesmiddel paroxetine helpt de hersenen om de hoeveelheid serotonine te regelen. Het wordt voorgeschreven aan mensen met depressie, paniekstoornissen, dwangstoornissen, sociale fobie en posttraumatische stressstoornissen.

Paroxetine en kinderen, is dit een goed idee?

Paroxetine wordt over het algemeen niet voorgeschreven aan kinderen en adolescenten onder de 18 jaar. Geneesmiddelen in dezelfde categorie als paroxetine worden vrijwel nooit gebruikt voor de behandeling van kinderen. Er is namelijk gebleken dat patiënten onder de 18 jaar gevoeliger zijn voor suïcidale gedachten, vijandigheid, woede en agressief gedrag bij het gebruik van dit soort geneesmiddelen. Er is daarnaast nog niet voldoende aangetoond of dit geneesmiddel wel goed werkt bij kinderen. Het is niet duidelijk wat het effect van paroxetine is op de ontwikkeling en de groei bij kinderen. Lees ook hoe paroxetine werkt en of jou zorgverzekering paroxetine vergoedt.

Paroxetine gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding

Het is raadzaam om altijd een dokter te raadplegen indien je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding wilt geven. Als je zelf gebruik maakt van dit geneesmiddel is het verstandig om te bespreken of je hiermee door moet gaan bij zwangerschap. Het is mogelijk dat het kind na de geboorte last krijgt van bijwerkingen of ontwenningsverschijnselen. Stoppen kan echter zowel nadelig zijn voor het kind als de moeder, omdat de depressieve klachten dan kunnen terugkomen. Voor mannen geldt dat ze door dit geneesmiddel minder vruchtbaar kunnen zijn.

Borstvoeding

Ook als je dit medicijn gebruikt en borstvoeding wilt gaan geven, wordt het aangeraden om te overleggen met de arts. Dit geneesmiddel kan namelijk in kleine hoeveelheden terecht komen in de moedermelk en dus ook in het lichaam van de baby. Hierdoor kan het kind last krijgen van bijwerkingen zoals: veel huilen, onrustig zijn, sufheid of diarree. Paroxetine en kinderen is dus geen goede keuze, wanneer een arts of apotheker dit wel voorschrijf

Een reactie plaatsen