Wat is Paroxetine?

Wat is Paroxetine?

Wat is paroxetine? Paroxetine is een selectieve serotonineheropname-remmer (SSRI). Serotonine is een stof die vrijkomt in de hersenen en daar signalen doorgeeft (een neurotransmitter). Heel algemeen gezegd zorgt het middel er dus voor dat serotonine langer actief blijft in de hersenen. Zie Hoe werkt paroxetine? voor een uitgebreidere uitleg van de werking van paroxetine. Dit artikel focust zich op: Wat is paroxetine? In het artikel over de werking wordt ook uitgelegd waarom het altijd enige tijd duurt voordat het maximale effect tot uiting komt en waarom een aantal bijwerkingen na enkele weken zullen afnemen of zullen verdwijnen.

Wanneer krijg je Paroxetine?

Paroxetine wordt voorgeschreven bij verschillende psychische stoornissen. Dit zijn onder andere voorvallen van depressie, paniekstoornissen, posttraumatische stressstoornissen, sociale fobieën, obsessief-compulsieve stoornissen en gegeneraliseerde angststoornissen. De dosering is onder andere afhankelijk van de indicatie (de reden waarom u het middel voorgeschreven krijgt). Bij een depressie is bijvoorbeeld het advies om te beginnen met 20mg per dag. In overleg met de (huis)arts kan deze dosering geleidelijk verhoogd worden. Het verhogen van een dosering gaat vaak in stappen van 10mg per dag. Verander nooit zelf de dosering, doe dit alleen in overleg met uw (huis)arts en/of apotheker! Afhankelijk van de indicatie is de maximale dagelijkse dosering 50mg of 60mg. Deze kunt u altijd terugvinden in de bijsluiter. De maximale dosering voor ouderen ligt lager (maximaal 40mg per dag). Ook bij mensen met leverfunctie- en/of nierfunctiestoornissen ligt de maximale dosering lager.

Gebruik Paroxetine

Overleg daarom altijd goed met uw (huis)arts en apotheker voordat u begint met het gebruik van het middel. Paroxetine kan bijvoorbeeld niet in combinatie met een aantal andere middelen gebruikt worden. Daarnaast dient u voorzichtig te zijn met het gebruik van het geneesmiddel wanneer u bijvoorbeeld epilepsie of diabetes heeft. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, lees dus altijd goed de bijsluiter voordat u start met innemen. Als u vragen heeft over de bijsluiter of de bijsluiter niet begrijpt kunt u altijd contact opnemen met uw apotheek.

Een reactie plaatsen